PÅ VÄG TILL ETT AV DE ÄLDSTA CAFÈ I DROTTNINGGATAN

I vår fikaorienterade storstad överlappar caféer och konditorier varandra. Gata upp och gata ner fylls av kaffeställen, vilket bidragit till att begreppet "fika" har blivit ett av Sveriges starkaste signum. Och längs Drottninggatan finner man caféer i nästintill lika stor mängd som man finner människor. Det kan vara svårt att välja, och den väldiga mängden skapar ofta beslutsångest. På nummer 108 ligger Nils café, som lyckats med konsten att sticka ut och representera något helt eget. Något som både är uppskattat bland inbitna storstadsbor och nyfikna turister.

 

Det traditionsenliga fiket Nils Café ligger placerat mitt i city på turisttäta Drottninggatan, och är ett av de äldsta på shoppingatan. Här serverar man bland annat enkel men god fika och lättare lunch i form av ett urval smörgåsar gjorda på plats. Särskilt omtalat är det mångkulturella köket, som gör det lätt för alla gäster att hitta något som lockar från restaurangens middags-meny.

 

I den genuina miljön kan du sitta ned länge, sippa på en java och njuta av den härliga storstadspulsen i goda vänners sällskap. Svårt att missa är de inbjudande sofforna. Och du som söker ett ställe som erbjuder arbetsro har du hittat rätt - ta med datorn, här finns gratis wifi tillgängligt.

Stadsdel: City | Typ: Café | Miljö: Arbetsvänligt, livligt, lugnt; sitta länge. | Egenskaper: Serverar varm och kall mat, Trådlöst nätverk.

Caféets bakgrund

Nils Café har funnits sedan 1967, alltså ett av de äldsta Café som fortfarande finns i Drottninggatan, Stockholm. Bakgrundshistoren är intressant, tusentals människor har kommit och gått samt små och stora händelser har blivit en del av dåtiden.

 

Nils Café

Fakta om företaget

Ägaren:

 • Familjeföretaget Café Amirani AB
  • Org.nr: 556776-5572
  • Bankgiro: 5398-1048296
  • Innehar F-skattebevis

Antal anställda:

 • 1 per

Vi som jobbar här:

 • Bahman Chehel Amirani, utbildad som konditor och bagare från Sweden.
 • Behnam Chehel Amirani, utbildad som kock från USA.

Samarbetspartner (återförsäljare och leverantörer):

 • Kommvission AB
 • Chef in a box AB
 • Martin & Servera AB
 • Carolines Kök AB
 • Terro Nuova Food & Wine AB
 • Sevan AB
 • Centrala Partihallen AB
 • Coffeeplease Home AB
 • Arvid Nordquist HAB
 • Delicato bakverk AB
 • Bageriet Kringlan AB
 • Italiensk Smak AB
 • Danora Sweden AB
 • Hemberga Brunn AB
 • Coca-Cola Enterprises Sverige AB
 • Lovieberg AB
 • Tingstad Papper AB
 • MKL Collection AB

Medarbetare:

 • För närvarande ingen

Press- eller informationsansvarig:

Kvalitetsystem:


Nils Café skapar effektiva lösningar som bidrar till bättre service. Vi arbetar ständigt med att kvalitetssäkra alla led i produktionen samt distributionen. Nyckelorden för oss är att arbeta långsiktigt med våra kunder och utvecklas tillsammans, detta gör vi genom en bra och öppen dialog tillsammans med våra kunder. Alla våra medarbetare är också utbildade i livsmedelssäkerhet. Vi har utvalda leverantörer som säkerställer kvalitén på råvarorna. Inga genmodifierade livsmedel får användas. Vi arbetar med obruten kylkedja i hela produktionen. Diskteknik och Anticimex är vår partner i livsmedelshygien.

Miljöpolicy:

Nils Café månar om miljön. Vi arbetar efter att minimera avfall samt använda det mest miljövänliga i produktionen för att minimera påverkan på vår miljö!

 • Vi sorterar och återvinner glas, metall och emballage.
 • Vi minimerar vattenförbrukningen genom modern diskanläggning.
 • Vi använder rengöringsmedel med bra miljöval.
 • Vi samarbetar med återförsäljare och leverantörer som också månar om miljön.

Skriv dina kommentarer

Vi vill gärna höra era synpunkter.

Galleri

Nils Café

En hälsning från våra gäster från Australien

325 Willarong Rood Caringbah, NSW 2229 Australia

loading...
loading...
loading...

MÅL & VÄRDERINGAR

Affärsidé

Kaffe och tillbehör som passar till kaffe.

Vision

Ett svenskt Café med international touch.

Värdegrund

1. Starkt kundfokus.
2. Ärlighet mot kunder och medarbetare.
3. Innovativt tänkande.
4. Ekologiska råvaror fri från tillsatser.

Hört från våra kunder

Thank you for caring for us so well while we visited Stockholm. Breakfast at your café was a perfect start to our day. Thanks again. / Michael, Elizabeth, Grau, Oscar and Juliet.

Ni har verkligen lyckats få till det precis som vi vill ha det! /Anders

Nils Café 2011

CAFÈETS KVARTER

Tradition & Kultur

Nils Café ligger på Drottninggatan i Stockholm, Sweden. Gatan är en lång och smal gata, som ligger ungefär mitt i staden. Där går trafiken i en ständig ström. Man förstår, att det måste vara bekvämt att ha sitt kontor där. Och man förstår, att det måste vara alldeles särskilt lämpligt för en privatdetektiv att ha sitt kontor vid den gatan.

Drottninggatan söderut från Tegnergatan. I fonden Katarina kyrka.

Drottninggatan är en central gata i Stockholms innerstad med många affärer, pubar och restauranger. Gatan börjar vid Norrström på Norrmalm och sträcker sig 1,5 km fram till korsningen med Observatoriegatan nedanför Observatoriekullen i Vasastan. Med början vid korsningen med Tegnérgatan, och därifrån söderut, är Drottninggatan idag stängd för biltrafik och omvandlad till gågata.

Drottninggatan har idag fortfarande samma riktning och bredd som när den anlades på 1600-talets mitt. Gatan hör tillsammans med Regeringsgatan och Götgatan till de tre historiska in- och utfartsvägar till och från Stockholm.

1 6 0 0 tal

Före stadsregleringen på 1600-talet var Drottninggatan huvudfärdvägen från Malmtorget (nuvarande Gustav Adolfs torg förbi Klara kyrka och norrut. I Anders Torstenssons rätvinkliga stadsplan från 1636 får den namnet Stoore Konnunungzgatan och 1639 Drotningegathon alltså Drottninggatan. Namnet var tydligen en hyllning till den då minderåriga drottning Kristina. Gatan utgjorde nu huvudaxeln på den obetvingbara Brunkebergsåsens västra sida (Västra malmen) medan Regeringsgatan var axel på en östa sidan (Östra malmen).

Regleringsarbetena påbörjades 1637 och 1641 var Drottninggatan stensatt från tullporten norr om Hötorget till Malmtorget. Bebyggelsen bestod i huvudsak av ett slags standardhus i tegel. Byggnaderna var fem fönsteraxlar breda i tre våningar, ofta med bodar och magasin i bottenvåningen. Spåren av fastighetstypen finns idag kvar på Kanngjutarmästarens hus på Drottninggatan 8.

Generalplan för Norrmalm och Ladugårdslandet 1640

1 7 0 0 tal

Klarabranden 1751 svedde gatans västra sida och bidrog till bebyggelsens förnyelse under 1700-talet. Nere vid Norrström i kvarteret Rosenbad uppfördes vid 1700-talets slut det pampiga Bondeska palatset och det Hildebrandska huset. Vid denna tid slutade Drottninggatan i Roddaretrappan nere vid Norrström, varifrån roddarmadammerna utgick med sina båtar.

1 8 0 0 tal

Från 1830-talet mitt påbörjades långsamt den förskjutning av stadscentrum från Gamla stan mot det nya Norrmalm. Gatan kom att fyllas av fashionabla butiker och blev också ett populärt flanörsstråk för borgerskapet, och kallades i folkmun för Snobbrännan. I det Hildebrandska huset på Drottninggatan 3 öppnade 1832 Hôtel Garni, som var stadens första moderna hotell för gäster ur det högre ståndet. Längre upp på gatan, mittemot nuvarande Centralbadet öppnade konditorn Wilhelm Davidson en populär nöjesrörelse i de Davidsonska paviljongerna. Den södra inreddes till kafé, i den norra spelades teater och arrangerades baler. Det nöjes och sällskapscentrum som uppstod utökades genom det flotta Hotel Phoenix som öppnade 1848.

Drottninggatan 1808

1 9 0 0 tal

Med affärerna kom bankpalatsen i de sista åren av 1800-talet och under det tidiga 1900-talet, främst i gatans södra ände kring Fredsgatan. Tillgängligheten underlättades av öppnandet av Riksbron 1907 som band ihop Norrmalm med Helgeandsholmen och skapade en naturlig förlängning av gatan över Riksgatan ända till Mynttorget i Gamla Stan. Gatorna i Klarakvarteren kring Drottninggatan och den närbelägna Centralstationen sjöd av liv och kommers under 1900-talets första hälft. Stora delar skulle dock få en starkt förändrad karaktär i och med Norrmalmsregleringen då nya stora affärs och kontorskomplex växte upp ut med gatan och många gamla hus i kvarteren kring det nya Sergels torg revs.

2 0 0 0 tal

Drottninggatan är idag fortfarande en viktig affärsgata för detaljhandeln, med varuhus som Åhlens, PUB samt de moderna affärskedjorna och rymmer många restaurang och kaféer. Gatan är populär för turister, och brukar ibland betraktas som en turistfälla.

Drottninggatan norrut från Norrström, med Anders Årfelts betonglejon.

Mellan Drottninggatan 67-85 har berömda Strindbergscitat smidda i rostfritt stål, lagts in i gatans mitt. Bland citaten märks "Vad är ekonomi? En vetenskap uppfunnen av överklassen för att kunna tillskansa sig frukterna av underklassens arbete". Konstverket är skapat av Ingrid Falk och Gustavo Aguerre och placerades i gatan 1998.

 

I Centralbadsparken vid Drottninggatan 88 står skulpturen Triton på delfin. Den modellerades 1923 av Greta Klemming som var dotter till Centralbadets skapare Wilhelm Klemming.

 

Utanför Rosenbad i hörnet med Strömgatan placerades 2009 den brittiska formgivaren Laura Fords rävskulptur Hemlös räv (Rag and bone with blanket), som ingår i hennes skulptursvit Rag and bone där skogens djur befinner sig i de hemlösas utsatta situation.

 

Anders Årfelt har formgivit de ljusa betonggjutna lejon som sedan 1995 fungerar som bilstopp längs gågatan.

Skulpturen Hemlös räv av Laura Ford.